Massagepraktijk Huna

Oefening 1

Bodyscan oefening

Een bodyscan is een mindfulness-oefening die je helpt om meer bewust te worden van je lichaam en fysieke sensaties. Het is bedoeld om te ontspannen, stress te verminderen en je te verbinden met je eigen lichaam.

Om te beginnen, zoek je een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen zonder gestoord te worden. Het kan helpen om je ogen te sluiten en enkele diepe ademhalingen te nemen om jezelf te kalmeren.

Vervolgens begin je je aandacht langzaam van boven naar beneden door je lichaam te bewegen. Je begint bij je hoofd en gezicht, en beweegt dan naar beneden naar je nek, schouders, armen, borst, rug, buik, heupen, benen en voeten.

Terwijl je elk deel van je lichaam scant, let je op fysieke sensaties die je opmerkt. Dit kunnen gevoelens zijn zoals warmte, kou, spanning, ontspanning of zelfs pijn. Het belangrijkste is om deze sensaties gewoon op te merken zonder erover te oordelen of te proberen ze te veranderen.

Als je spanning of ongemak in een bepaald gebied opmerkt, probeer dan je ademhaling en aandacht daar naartoe te brengen om de spanning te verminderen.

Neem de tijd om elk deel van je lichaam te scannen voordat je verdergaat. De hele oefening kan 10-20 minuten duren, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare tijd.

Aan het einde van de bodyscan, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling. Adem diep in en uit en keer langzaam terug naar het hier en nu.

Een bodyscan is een waardevolle mindfulness-oefening die je op elk moment kunt uitvoeren, vooral wanneer je behoefte hebt aan ontspanning en stressvermindering. Het kan je helpen om meer in contact te komen met je lichaam en je geest tot rust te brengen.